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At issue in Advisory Opinion 2005-19 was whether a radio program proposed by 
Paradigm Shift Productions, a for-profit corporation, would be exempt from the 
prohibition on corporate funding of an "electioneering communication" or a "contribution 
or expenditure" under the so-called 'press exemption.* The program would involve 
discussion and/or interviews of federal candidates on occasion. We agreed with the 
Commission's conclusion that "Paradigm Shift Productions is a press entity/' Advisory 
Opinion 2005-19 at 4, and that its proposed activity was exempt from the relevant 
statutory restrictions under the press exemption. As we recently pointed out in Advisory 
Opinion 2005-16,} though, qualification for the press exemption is a fact-specific 
determination. Accordingly, we found the activity at issue permissible because of the 
specific facts presented by this requestor. 

The Federal Election Campaign Act ("FECA" or "the Act") prohibits corporations 
from making or financing "electioneering communications," which generally include 
radio or TV communications within 30 days of a primary election or 60 days of a general 
election that mention a federal candidate. 2 U.S.C. §§ 434(f)(3); 441b(a), (b)(2). The 
Act also prohibits corporations from making any "contribution or expenditure" from 
corporate treasury funds in connection with a federal election. 2 U.S.C. § 441b(a). The 
Act defines a "contribution or expenditure" to include "any direct or indirect payment, 
. . . loan, advance,... or gift of money, or any services, or anything of value... in 
connection with" a federal election. 2 U.S.C. § 441b(b)(2). 

The Act, nonetheless, specifically excludes certain press activities from the definition 
of "electioneering communication" as well as from the definition of "contribution or 

1 See Advisory Opinion 2005-16, Concurring Opinion of Chairman Scott E. Thomas and Commissioner 
Danny Lee McDonald at 4 (November 29,200S). 



expenditure." See 2 U.S.C. § 434(f)(3)(B)(i) and 2 U.S.C. § 431(9)(B)(i).2 Qualification 
for this press exemption is reserved for: 

any news story, commentary, or editorial distributed through the 
facilities of any broadcasting station, newspaper, magazine, or 
other periodical publication, unless such facilities are owned or 
controlled by any political party, political committee, or candidate. 

2 U.S.C. § 431(9)(B)(i); see also 2 U.S.C. § 434(f)(3)(B)(i). The Supreme Court has 
warned that the press exemption should be narrowly construed. In rejecting a press 
exemption claim by an incorporated entity the Court stated, "A contrary position would 
open the door for those corporations and unions with in-house publications to engage in 
unlimited spending directly from their treasuries to distribute campaign material to the 
general public, thereby eviscerating § 441b 'sprohibition." Federal Election Commission 
v. Massachusetts Citizens for Life, Inc., 479 U.S. 238,251 (1986)(emphasis added). 

The facts presented by requestor, Paradigm Shift Productions, are somewhat different 
from the traditional situation where a media entity, such as a radio or television station, 
buys a program from a production company and then itself is responsible for selling 
advertising for the program. In its request, Paradigm Shift Productions indicates that it is 
a production company that wishes to buy airtime from KJLL, an Arizona radio station, 
and then "resell[] some of that airtime for third party advertisements." Advisory Opinion 
2005-19 at 4. 

Obviously, corporate activity normally covered by the prohibitions of the 
electioneering communication restriction, § 441b(a) and (b)(2), or the general corporate 
prohibitions of the Act, § 441b(a), should not be shielded through the artifice of a 
production company hastily constructed in the heat of a political campaign. For example, 
a candidate's supporters should not be able to use corporate or labor money to set up a 
production company that buys blocks of airtime for what is, essentially, an 'infomercial' 
advocating a federal candidate's election or defeat. In our view, this sort of activity 
would be akin to traditional political advertising and clearly would be prohibited. The 
mere fact that a 'production company' was used or that the message was communicated 
via a broadcasting station would not warrant application of the statutory press exemption. 

The request indicates the activity proposed by Paradigm Shift Productions is not of the 
sort just described. Rather than simply buying airtime, Paradigm Shift Productions will 
be, in turn, reselling some of that time for third party advertisements. Further, "Paradigm 
Shift Productions is in the business of producing on a regular basis a radio program that 
disseminates news stories, commentary and/or editorials." Advisory Opinion 2005-19 

2 The Act also separately defines "contribution" and "expenditure" at 2 U.S.C. § 431(8) and (9). Because 
these definitions are built into the definition of "contribution or expenditure" at § 4410(b)(2), the relevant . 
exceptions also are built into this latter term. Thus, the press exemption at § 43 l(9)(B)(i) applies to 
§ 441b(b)(2). Further, because the statute treats coordinated "expenditures" as "contributions," 2 U.S.C. 
§ 44 la(a)(7)(B)(i), the Commission by regulation has built a press exemption into the definition of 
"contribution" at 11 CFR 100.73. 
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at 4. Finally, "[n]either Paradigm Shift Productions nor KJLL is in any way owned or 
controlled by any political party, political committee, or candidate." Id. at 2. As a result, 
it appears there are legitimate commercial considerations underlying both its operation 
and the purchase of advertising time by its sponsors. Based on the specific facts 
presented in this advisory opinion request, we agreed with the Commission's conclusion 
that Paradigm Shift Productions' proposed activity fits within the press exemption. 

As a separate matter, we wish to discuss briefly the treatment of certain 
communications under the electioneering communication provisions and the coordination 
rules. While a particular communication may, on its face, appear to satisfy the general 
definition of electioneering commumcation (because it is a radio or television 
communication run close to an election that mentions a federal candidate), if it is 
coordinated with a candidate, it would not qualify as an electioneering commumcation 
because of a separate exemption in the law for reportable "expenditures." Specifically, 
the statute exempts from the definition of electioneering commumcation "a 
commumcation which constitutes an expenditure or independent expenditure under this 
Act" 2 U.S.C. § 434(f)(3)(B)(ii). The Commission, in turn, by regulation interpreted 
this exemption to reach an expenditure or independent expenditure "provided that [it] is 
required to be reported under the Act or Commission regulations." 11 CFR 100.29(c)(3). 
Because a "coordinated commumcation" is an in-kind contribution that must be reported 
by the benefiting candidate as an "expenditure," 11 CFR 109.21(b)(1), it is exempt from 
the definition of electioneering commumcation. 

In circumstances where the press exemption is not in play, this becomes important 
because under the in-kind contribution rules the person paying for the commumcation 
may be subject to more rigorous funding restrictions. For example, an individual or 
unincorporated entity would have to adhere to a contribution limit on the amount spent 
($2,100 per election on behalf of a federal candidate; 2 U.S.C. § 441a(a)(l)(A); Price 
Index Increases for Expenditure and Contribution Limitations, 70 Fed. Reg. 11658, 
11659 (Mar. 9,2005)). By contrast, if a communication by such person fits under the 
electioneering communication rules, there is no overall limit on the amount spent.3 

We would have preferred that the opinion issued to Paradigm Shift Productions 
somehow reference these rules so no one would conclude the Commission will disregard 

Of course, if the spender is a corporation or labor organization, the communication is prohibited 
altogether, whether characterized as an electioneering communication or as an in-kind contribution. See 2 
U.S.C. § 441b(a), (b)(2). 

For reporting purposes, the distinction between electioneering communications and in-kind contributions 
can be significant. For example, an individual making an electioneering communication would have to 
report such spending if it exceeded $10,000 in a calendar year, 2 U.S.C. § 434(f)(1), but would not have to 
report such an amount if it were an in-kind contribution. In the latter case, though, the benefiting 
candidate's committee would have to report the in-kind contribution as if it had received a contribution and 
made an expenditure. 11 CFR 104.13,109.21(b). 
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them in circumstances where the press exemption is not available.4 Moreover, because of 
the press exemption from the definition of "contribution," 11 CFR 100.73, the result 
would have been the same if the facts involving candidate appearances on the radio 
program were analyzed as coordinated communications. We hope this concurring 
opinion will help preserve the important legal distinctions in this area. 

<2/>*/.r~ 
Date Scott E. Thomas 

Chairman 

Date Danny Lee McDonald ^""y_ m£rf£/*J-i 
Commissioner **if ?)r*£J 

4 In Advisory Opinion 2004-33, the Commission mistakenly implied that a Ripon Society TV ad in which a 
federal candidate would appear would constitute an electioneering communication notwithstanding the fact 
that it would have constituted a coordinated communication required to be reported as an in-kind 
contribution (and hence as an "expenditure") by the candidate involved. The Commission simply neglected 
to apply the exception to the electioneering communication definition for "expenditures" mat must be 
reported under the Act. 11 CFR 100.29(c)(3). While some commissioners may see a distinction between 
"expenditures" that have to be reported by the spender (e.g, an in-kind contribution made by a reporting 
"political committee") and "expenditures" that only would have to be reported by the benefiting candidate 
(e.g., an in-kind contribution by an individual), we see no such distinction in the statute or Commission 
regulations. As it turned out in the Ripon Society opinion, the group was incorporated, so the 
communication would have been prohibited whether treated as an electioneering communication or an in-
kind contribution. Nonetheless, anticipating other circumstances arising, we believe the Commission 
should clarify whenever possible that a coordinated communication cannot escape regulation as such 
through disregard of the 'reportable expenditure' exemption in the electioneering communication rules. 
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