
 

 

FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
      June 25, 2004 
 
 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 2004-15 
 
Mr. David T. Hardy  
Bill of Rights Educational Foundation 
PMB 265  
Tucson, AZ  85749 
 
Dear Mr. Hardy: 
 

This responds to your letters dated March 15, and April 21, 2004, and your 
subsequent electronic mail message of May 3, 2004 requesting an advisory opinion 
concerning the application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended 
(“the Act”), and Commission regulations to advertising you and the Bill of Rights 
Educational Foundation (“the Foundation”) plan to undertake.  

 
Background 

  You state you are the president of the Foundation, which is an Arizona 
corporation. You have stated that your organization qualifies as a nonprofit corporation 
organized under Section 501(c)(4) of the Internal Revenue Code, 26 U.S.C. 501(c)(4).   
This Advisory Opinion is contingent on these facts as you have presented them.   

 
You explain that you are producing a documentary film, entitled “The Rights of 

the People,” to focus on Bill of Rights issues.  You state that you have completed 
approximately half of the filming.  For the remaining half, you state you will include 
footage of some Congressional officeholders, some of whom are candidates for re-
election in 2004.   You state that the film may also make reference to “members of the 
current Administration” including President Bush.  You explain that while you are 
personally producing the documentary, both you and the Foundation would pay for the 
marketing and would be involved in the distribution of the documentary.  You plan to 
distribute the documentary in non-broadcast form, but would use radio and perhaps 
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television commercials to promote its distribution.  You ask whether these commercials 
would constitute electioneering communications if they refer to a candidate for Federal 
office and if they air within 60 days before a general election or 30 days before a primary 
election.  You indicate that if the commercials clearly identify a U.S. Congressional 
candidate, you do not intend to “run” the commercials in that candidate’s district. 1  
However, certain commercials could clearly identify at least one candidate for U.S. 
President and would be received by 50,000 or more people within 30 days of a 
presidential primary, a national nominating convention, and, in all likelihood, the general 
election.  You ask whether these proposed commercials would be electioneering 
communications.   

 
Question Presented 

Would the proposed commercials that reference a clearly identified Presidential 
candidate be electioneering communications within the meaning of the Act and 
Commission regulations? 

 
Legal Analysis and Conclusions 

Yes, the proposed commercials would be electioneering communications.  Subject  
to certain exceptions, an electioneering communication is any broadcast, cable or satellite
communication that refers to a clearly identified candidate for Federal office, and is 
publicly distributed for a fee within 60 days of a general, special or runoff election for the 
office sought by the candidate, or within 30 days of a primary or preference election for 
the office sought by the candidate.  2 U.S.C. 434(f)(3) and 11 CFR 100.29; see also 
Advisory Opinion 2003-12.  Elements of the definition turn on the type of Federal 
candidate identified.  For presidential and vice presidential candidates, “publicly 
distributed” means that the electioneering communication can be received: (1) by 50,000 
or more people in a State where a primary election or caucus is being held within 30 days; 
or (2) by 50,000 or more people anywhere in the United States from 30 days prior to the 
convention to the end of the convention; or (3) anywhere in the United States within 60 
days prior to the general election.  2 U.S.C. 434(f)(3)(A)(i); 11 CFR 100.29(b)(3)(ii); see
also 2 U.S.C. 434(f)(3)(C). 
 

The radio and television commercials that you describe in your request would be 
electioneering communications because they meet all the elements of 2 U.S.C. 434(f)(3) 
and 11 CFR 100.29.  The proposed commercials would refer to at least one presidential 
candidate who is a clearly identified candidate for Federal office.  See 11 CFR 
100.29(a)(1).  They would also be publicly distributed because you intend to pay a radio 
station and perhaps a television station to air or broadcast your commercials.  See 11 CFR 

                                                           
1  The Commission assumes from your statement that the commercials would not run in the Congressional 
districts of the Congressional candidates means that they would not be received in the Congressional 
districts.  See 11 CFR 100.29(b)(6)(i) and (ii), and 11 CFR 100.29(b)(7).  Therefore, this advisory opinion 
addresses only commercials that refer to a Presidential candidate. 
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100.29(a)(2) and (b)(3)(i).  Finally, they would reach 50,000 or more people within 60 
days of a national nominating convention and/ or 60 days of the general election.2   

 
Furthermore, none of the statutory or regulatory exemptions for electioneering 

communications appears to apply to the proposed commercials.  See 2 U.S.C. 
434(f)(3)(B)(i) through (iv), and 11 CFR 100.29(c)(1) through (6).  The proposed 
commercials would not be disseminated through means other than broadcast, cable or 
satellite communication.3  They would not constitute a reportable expenditure or 
independent expenditure.4  They would not constitute a candidate debate or forum or 
promotion of such an event.  They are not communications by local or State candidates.  
Moreover, these communications would not be made by entities organized under 26 
U.S.C. 501(c)(3).   

 
Your request did not assert that your organization was entitled to a media 

exemption under 2 U.S.C. 434(f)(3)(B)(i).  Nor did you provide any information that 
would allow the Commission to determine whether or not any proposed advertisement is 
entitled to this exemption from the electioneering communications provision for a 
communication that is a “news story, commentary, or editorial . . . .”  11 CFR 
100.29(c)(2).  Thus the Commission makes no finding with respect to the application of 
the media exemption in this case. 

     
Because your radio and television commercials would be electioneering 

communications, the statutory and regulatory requirements governing electioneering 
communications apply.  See generally 2 U.S.C. 434(f) and 441b(b), and 11 CFR 104.20 
and 114.14(b).  However, these legal requirements differ depending on whether you or 
the Foundation pays for these commercials.   If you, as an individual, pay for these  
commercials, you must comply with the funding and reporting requirements described in  
2 U.S.C. 434(f), 441b(b)(2) and 11 CFR 104.20 and 114.14(b).  Corporations and labor 
organizations are prohibited from making or financing electioneering communications.  2 
U.S.C. 441b(b)(2) and 11 CFR 114.2(b)(2)(iii); see also 11 CFR 114.14(a) and (b).  
Qualified nonprofit corporations as described in 11 CFR 114.10, however, are exempt 
from this prohibition.5   See 11 CFR 114.2(b)(2).  The Foundation does not meet the 

                                                           
2 Your request does not specify if 50,000 or more people who would be able to receive the proposed 
commercials during a presidential primary are located in the particular State where a presidential primary is 
held.  Thus, it is unclear whether the proposed commercials broadcast during the presidential primary would
be considered electioneering communications.    
3  For example, commercials for the documentary using print media (including newspaper or magazines or 
mailings), or commercials over the Internet (including emails) would not be electioneering communications. 
See 11 CFR 100.29(c)(1); see also Advisory Opinion 2004-07. 
4  The Commission assumes that the proposed commercials do not expressly advocate the election or defeat 
of any candidate for Federal office. 
5 Nonprofit organizations organized under 26 U.S.C. 501(c)(3) may also pay for electioneering 
communications pursuant to the exemption in 11 CFR 100.29(c)(6).  The Commission expresses no opinion
regarding the qualifications for tax treatment under 26 U.S.C. 501(c)(3). 
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requirements of section 114.10,6 and therefore, may not pay for the proposed 
commercials or provide you with the funds to pay for them.7

The Commission expresses no opinion regarding qualification for tax treatment 
under 26 U.S.C. 501(c)(3) or (4) or any other ramifications of the proposed activities 
under the Internal Revenue Code because those questions are outside the Commission's 
jurisdiction. 

This response constitutes an advisory opinion concerning the application of the 
Act and Commission regulations to the specific transaction or activity set forth in your 
request.  See 2 U.S.C. § 437f.  The Commission emphasizes that if there is a change in 
any of the facts or assumptions presented, and such facts or assumptions are material to a 
conclusion presented in this advisory opinion, then the requestor may not rely on that 
conclusion as support for its proposed activity.   

 
Sincerely,  

 
      (signed) 
 

Ellen L. Weintraub 
Vice-Chair 

 
 
Enclosures (AOs 2004-07 and 2003-12) 
 

                                                           
6  There are several requirements for Qualified Nonprofit Corporation status under 11 CFR 114.10, 
including that the entity be described in 26 U.S.C. 501(c)(4).  See 11 CFR 114.10(c)(5).  Although you 
represent that the Foundation is organized as a (c)(4) corporation, your request does not indicate that the 
Foundation has met any of the other requirements of 11 CFR 114.10.  See 11 CFR 114.10(c)(1) through (4). 
Nor have you provided any information indicating that a court has determined that the Foundation is 
otherwise entitled to qualified nonprofit status.  See 11 CFR 114.10(e)(1)(i)(B).    
7  However, should the Foundation subsequently meet the requirements of section 114.10(c), it would be 
able to pay for the commercials subject to the restrictions in 11 CFR 114.14 and the reporting requirements 
in 11 CFR 104.20.  With its first report, it would also be obligated to file certification of its status as a 
qualified nonprofit corporation.  11 CFR 114.10(e)(1)(ii).   
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