
 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
 

July 24, 1986 
 
CERTIFIED MAIL 
RETURN RECEIPT REQUESTED 
 
ADVISORY OPINION 1986-22 
 
Mr. Keith Bland 
WREX-TV 
P.O. Box 530 
Rockford, Illinois 61105 
 
Dear Mr. Bland: 
 

This responds to your letter of June 16, 1986, requesting an advisory opinion concerning 
application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), and 
Commission regulations to an earned discount or rebate on the cost of broadcast advertising. 
 

You state that WREX-TV, owned by the Gilmore Broadcasting Corporation, is currently 
running a promotion to encourage advertisers to purchase more air time on the station during the 
period from June 1986 through January 1987. According to the terms of this promotion, any 
advertiser that increases its expenditure for television advertising on WREX-TV during this 
eight-month period by a total of $12,500 over the same period last year will receive two tickets 
for a cruise in February 1987, or their cash equivalent (approximately $3,000). Clients who want 
to participate in this "incentive program" must sign a "letter of intent" stating that they intend to 
participate and that they anticipate spending enough during the eight-month period to earn the 
cruise tickets. You state that the proposed promotion, which is essentially a form of earned 
discount on air time, will be offered to any political candidate who wishes to participate. 
 

You ask whether the proposed earned discount or rebate on the cost of broadcast 
advertising, if provided to a political candidate or committee, would result in a campaign 
contribution. You also ask what documentation or disclosure, if any, will be required of the 
television station, and whether there are any other ramifications of the proposed activity under 
the Federal election campaign laws. 
 

Under the Act, a corporation is prohibited from making a contribution or expenditure in 
connection with any Federal election. 2 U.S.C. 441b(a). The term contribution is defined to 



include "anything of value." 2 U.S.C. 441b(b)(2) and 11 CFR 114.1(a)(1). Commission 
regulations describing the term "anything of value" state that if goods or services are provided at 
less than the usual and normal charge, the difference between the usual and normal charge and 
the sale price would be a contribution from the seller. 11 CFR 100.7(a)(1)(iii)(A); see also 
Advisory Opinion 1985-28. 
 

In the situation you present, WREX-TV proposes to make the earned discount or rebate 
available to political candidates and committees on the same terms and conditions as it does to 
other advertisers. For this reason, the Commission concludes that the station will be viewed as 
providing services to political candidates and committees at the usual and normal charge and 
therefore will not be viewed as making a prohibited corporate contribution. 
 

With respect to your second question, the Commission concludes that WREX-TV will 
not be subject to any specific documentation or disclosure requirements under the Act. The 
station may, however, have documentation requirements to establish that it provided broadcast 
time to political candidates and committees at the lowest unit rate, or comparable use rate, under 
47 U.S.C. 315(b) and applicable rules and regulations of the Federal Communications 
Commission. 
 

Finally, the Commission notes that if qualifying candidates or committees elect to receive 
the cruise tickets rather than the cash equivalent, their use of such tickets would raise additional 
questions. See, e.g., 2 U.S.C. 439a. Such questions are not addressed by this opinion, however, 
because your request does not present a specific transaction or activity in this regard and because 
no candidate or committee has joined in making your request. See 11 CFR 112.1(b). 
 

The Commission expresses no opinion as to the application of the Communications Act 
and regulations of the Federal Communications Commission to this activity since those issues 
are not within its jurisdiction. 
 

This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or 
regulations prescribed by the Commission, to the specific transaction or activity set forth in your 
request. See 2 U.S.C. 437f. 
 
       Sincerely yours, 
 
       (signed) 
 
       Joan D. Aikens 
       Chairman for the 
       Federal Election Commission 
 
Enclosures (AO 1985-28) 


