
 

 

 

 
 
FEDERAL ELECTION COMMISSION 
Washington, DC  20463 

 
 
CERTIFIED MAIL,  
RETURN RECEIPT REQUESTED
 
ADVISORY OPINION 1985-2 
 
Mr. Tim Shaffer 
Shaffer for State Senate Committee 
P.O. Box 2121 
Butler, PA 16003 
 
Dear Mr. Shaffer: 
 
This responds to your letter of January 10, 1985, requesting an advisory opinion concerning 
application of the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended ("the Act"), and 
Commission regulations to the transfer of funds from your state campaign committee to your 
Federal campaign committee. 
 
You state that during the 1978 election cycle you were a candidate for Congress from the 25th 
District of Pennsylvania. You authorized the "Send Shaffer to Congress Committee" as your 
principal campaign committee. You state that you loaned this committee a total of $26,950, 
which remains the only reported outstanding debt owed by the committee. You have since been 
elected to the Pennsylvania State Senate. For your state campaign you authorized the formation 
of the "Shaffer for State Senate Committee" under Pennsylvania law. Currently, your state 
committee has a surplus in excess of $10,000. To retire part of the debt that your Federal 
committee owes, you ask whether contributions that were originally made to your state 
committee may be transferred to your Federal committee. 
 
The Commission considered a similar transfer of funds from a person's state campaign 
committee to his Federal campaign committee for debt repayment purposes in Advisory Opinion 
1984-46. Because any person involved in any specific transaction or activity may rely on an 
advisory opinion "which is indistinguishable in all its material aspects from the transaction or 
activity with respect to which such advisory opinion is rendered," 11 CFR 112.5(a), the 
Commission reiterates its discussion in Advisory Opinion 1984-46 (footnote omitted) concerning 
your question: 
 



Initially, the Commission notes that a transfer of funds from your state campaign 
committee to your Federal campaign committee would not be subject to the Act's 
limitations on contributions as set forth at 2 U.S.C. 441a(a). Commission 
regulations provide that transfers of funds may be made without limit between 
"affiliated" committees. 11 CFR 102.6(a). Included within the definition of 
affiliated committees are all those political committees that are established, 
financed, maintained, or controlled by the same person or group of persons. See 2 
U.S.C. 441a(a)(5); 11 CFR 100.5(g)(2), 110.3(a)(1)(i). Moreover, Commission 
regulations recognize that two committees may be deemed "affiliates" even 
though one of them is not a political committee under the Act. 11 CFR 102.6(a). 
Thus, both your state committee and your Federal committee are controlled by the 
same person for campaign-related purposes so that the state committee would be 
deemed affiliated with the Federal committee for the purpose of making the 
proposed transfer. 
 
While transfers of funds may be made between these committees without limit, 
such transfers will nevertheless apply toward the threshold for determining 
whether the state committee is a "political committee" as defined at 11 CFR 
100.5. See 11 CFR 102.6(a). Accordingly, if the state committee transfers more 
than $1,000 to the Federal committee in a given calendar year, the state 
committee would become a political committee under the Act. See 2 U.S.C. 
431(4)(A); 11 CFR 100.5(a), 102.6(a); Advisory Opinion 1982-52. The state 
committee would then be required to register and report as a political committee, 
disclosing on its first report the sources of the funds then in its accounts. See 11 
CFR 104.12. 
 
This cash on hand balance would be assumed to be composed of those 
contributions most recently received by the state committee. It would have to 
itemize such prior contributions to the extent required by the Act and Commission 
regulations. See 2 U.S.C. 434(b); 11 CFR 104.3(a). The state committee would 
also be required to exclude any contributions not permissible under the Act from 
those funds proposed to be transferred to the Federal committee. See 2 U.S.C. 
441a, 441b, 441c, and 441e; 11 CFR 104.12; Advisory Opinions 1984-3 and 
1982-52. This means that direct or indirect contributions from corporations, labor 
organizations, and government contractors, as well as national banks and foreign 
nationals, must be excluded from the funds to be transferred. 2 U.S.C. 441b, 441c, 
441e. 
 
Moreover, since the contribution limits apply to the Federal committee and since 
the state committee upon becoming a political committee under the Act also 
becomes affiliated with the Federal committee, the contribution limits of 2 U.S.C. 
441a(a) apply to the contributors of the funds held by the state committee. 
Accordingly, the contributions of any person that are included in the state 
committee's funds must be aggregated with any contribution made by that person 
to the Federal committee. For individual contributors, the total may not exceed the 
$1,000 per election limit of 2 U.S.C. 441(a)(1)(A). For multi-candidate 



committees, the total may not exceed the $5,000 per election limit of 2 U.S.C. 
441a(2)(A). Any portion of a contributor's contribution that exceeds the 441a(a) 
limits may not be transferred. Instead the amount to be transferred must be 
reduced to the extent of such excessive amount. For instance, if the same person 
contributed $200 to the state committee and $900 to the Federal committee for the 
[1978] general election, the amount of state committee funds transferred must be 
reduced by $100, the amount by which that person's aggregate contribution to 
both committees exceeds $1,000. 
 
When the state committee ascertains the proper amount of funds that it may 
include in its cash on hand as a political committee and files a report itemizing 
such funds as required by the Act and regulations, it may also report a transfer of 
that amount to its affiliated Federal committee. This report may be both the initial 
and the termination report of the state committee as a Federal political committee. 
See 11 CFR 102.3. The Federal committee should report its receipt of the transfer 
as a miscellaneous receipt from an affiliated committee. 

 
The Commission notes, however, that after notification to your committee in December 1981 
(and without receiving any objection from your committee), the Commission administratively 
terminated your committee's reporting obligation pursuant to 11 CFR 102.4. This notice 
informed your committee that: (1) administrative termination did not relieve the committee of 
any legal responsibility for the payment of any outstanding debt; (2) the committee must 
continue to maintain records in accordance with the Act; (3) any residual funds could be used 
only in accordance with Commission regulations; and (4) raising funds to influence a Federal 
election or supporting a Federal candidate would void the administrative termination of your 
committee's reporting obligation. The notice stated that if such occurred, your committee would 
have to then report all financial activity since the date of its last report filed.1
 
Contributions made to a Federal committee to retire debts incurred during a previous election 
cycle are treated as made for the purpose of influencing a Federal election. See 11 CFR 110.1(g) 
and Advisory Opinion 1981-22. Accordingly, when you make the transfer from your state 
committee to your Federal committee, your Federal committee should report the transfer as 
outlined in the portions of Advisory Opinion 1984-46 quoted in this opinion. It should file such a 
report on the date that its regularly scheduled report would otherwise have been due for the 
reporting period(s) during which the proposed transfer(s) occurs, i.e., on July 31, 1985, if the 
proposed transfer occurs between January 1 and June 30, 1985. See 11 CFR 104.5(a)(2). Your 
Federal committee should also include in such a report all receipts and disbursements made since 
its last previous report (which was filed on July 30, 1981, and covered the period from January 1 
through June 30, 1981). 
 
Your request is not clear whether you contemplate a single transfer or a series of transfers that 
may span more than one reporting period. Therefore, your committee should also file a report 
pursuant to 11 CFR 104.5(a)(2) for any subsequent reporting period in which it receives funds or 
makes disbursements or otherwise makes changes in the status of its outstanding debt, such as 
forgiveness or repayment, in any amount. Your committee should also review both its statement 
of organization with amendments2 and current FEC Form 1 to determine if the committee needs 



to report any change or correction in such information, pursuant to the current requirements of 11 
CFR 102.2(a). 
 
The Commission expresses no opinion concerning the application of any state law which may 
govern the disposition of the state campaign committee's funds in the manner described in this 
request, since the Act does not supersede or preempt such a question. See Advisory Opinions 
1984-46 and 1978-37. 
 
Also, the Commission expresses no opinion concerning any Federal or state tax ramifications 
since such questions are outside the Commission's jurisdiction. 
 
This response constitutes an advisory opinion concerning application of the Act, or regulations 
prescribed by the Commission, to the specific transaction or activities set forth in your request. 
See 2 U.S.C. 437f. 
 
Sincerely yours, 
 
(signed) 
 
John Warren McGarry 
Chairman of the Federal Election Commission 
 
Enclosures (AOs 1984-46, 1984-3, 1982-52, 1981-22, 1980-114, 1978-37, 1977-43, and FEC 
Form 1) 
 
 
1. Thus, administrative termination is distinguishable from committee-initiated termination 
pursuant to 11 CFR 102.3. See, e.g., Advisory Opinions 1980-114 and 1977-43. 
 
2. Commission records show that your committee's last amendment to its statement of 
organization was filed on September 29, 1978. 
 


