
ADVISORY OPINION 
 
 
 
AO 1975-04:  DEMOCRATIC NATIONAL COMMITTEE (Democratic Party Telethon) 
 
 The Federal Election Commission renders this advisory opinion under 2 U.S.C. 
437f in response to a request submitted by a political committee.  The request was made 
public by the Commission and published as AOR 1975-4 in the Federal Register on June 
24, 1975 (40 FR 26663).  Interested parties were given an opportunity to submit written 
comments relation to the request. 
 
Sheldon S Cohen, Esquire 
General Counsel 
Democratic National Committee 
 
Dear Mr. Cohen: 
 

Your letter of June 5, 1975, informed the Commission that on July 26 and 27, 
1975, the Democratic National Committee ("DNC") will again sponsor a fundraising 
telethon for the benefit of the Democratic Party over the ABC television network.  You 
further advised that the actual production of the telethon will be conducted by a 
Production Committee, organized under the California not-for-profit corporation law 
solely for the purpose of said production.  Any amounts expended by the Production 
Committee will be reimbursed by the DNC out of the gross receipts of the telethon. 
Additionally, preliminary arrangements for both the production of the telethon and the 
disbursement of receipts have been worked out between the DNC and participating State 
Committee (as defined in your letter).   

 
You have requested the Commission to rule on several aspects of the expenditure 

of funds and receipt of contributions in connection with this telethon.  The remainder of 
this opinion will deal with those requests in the order in which they are raised in your 
letter. 
 

1.  You request a ruling that the endorsement or guarantee by any individual of all 
or a portion of any bank loan made to the DNC for purposes of financing the production 
of the telethon will not be treated as a "contribution" as defined in 18 USC 591(e)(1).  
You request a similar ruling that the guarantee by any individual of a bank loan made to a 
state central committee, either for use by the state central committee in financing its own 
telethon obligations, or to enable the state central committee to advance funds to a state 
committee, will not constitute a contribution.  For purposes of this advisory opinion the 
Commission will treat these requests as substantially equivalent.   
 

It is the Commission's conclusion that a loan or endorsement as described above 
is a "contribution" as defined in 18 USC 591(e) for purposes of the limitations contained 
in section 608 of Title 18 of the United States Code.  
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Section 591(e)(1) defines a contribution as "a gift, subscription, loan, advance, or 
deposit of money or anything of value, . . . made for the purpose of influencing the 
nomination for election, or election, any person to Federal office . . ." etc. While the 
section excepts a bank loan made in the ordinary course of business, it includes an 
individual’s guarantee or endorsement of such a loan.   

 
In your request (and in your subsequent letter dated June 30, 1975), you contend 

that the described guarantee or endorsement is not loan made for the purpose of 
influencing the election of a person for federal office, because there is no "direct and 
substantial relationship between (1) the transfer of money or other things of value and (2) 
the furtherance of the candidacy of a particular individual, or group of individuals.  The 
Commission does not agree with this contention.  The language of the statute nowhere 
indicates that the purpose stated in section 591 (e) need be direct and substantial or even 
that it be a principal purpose of the transfer. Ultimately, the election of its designated 
candidates is the purpose of any transfer of money or other thing of to an organized 
political party.  To rule as you request would lead logically to the conclusion that any 
contribution to an organized political party would not come within the statutory definition 
of contribution unless "earmarked" for a particular candidate's campaign.  The effect of 
such ruling would be to disadvantage any third party candidacies which ordinarily 
coalesce primarily around the candidacy of a named candidate since such a party could 
not claim that contributions to it were for a purpose other than to influence the election of 
the party's candidate for Federal office.  Neither the elimination of the ceiling for 
contributions to organized political parties nor the disadvantaging of third party efforts 
can justifiably be said to be within the intent of Congress in enacting the 1974 
amendments.   

 
An analysis of the statutory language supports this reasoning.  The word "person" 

is defined in section 591(g) to mean "an individual or group of persons," while 
"candidate" is defined, in section 591(b)"an individual who seeks nomination for 
election, or election, to Federal office . . . ."  Had Congress wanted to restrict the purpose 
clause of section 591(e)(1) to particular candidacies it would have used the specifically 
defined word "candidate" instead of the more generally word "person".  We believe this 
reasoning is further strengthened by the inclusion of the word "any" immediately 
preceding the word "person" in the purpose clause of section 591(e)(1).  That indicates 
that Congress did not only have particular candidacies in mind but rather was focusing, in 
addition, on contributions made for the purpose of influencing the election to office of a 
yet unnamed candidate or group of candidates, e.g., Democrat candidates for Federal 
office in the 1976 general election.  Such would certainly be the end result of a 
contribution to the DNC no matter what its immediate use.  For example, the use of the 
proceeds of the telethon to retire past debts would serve to strengthen the DNC's credit 
leading to further opportunities for bank loans, the use of the proceeds of which would be 
related to Federal elections.  The Commission can find no distinction between the use of 
such contributions and the use of a guarantee or endorsement for the purpose of obtaining 
a loan to finance a telethon will result in the receipt of such contributions.   
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Accordingly, it is the Commission's conclusion that the endorsements you 
describe constitute statutory contributions subject to the $25,000 limitation on individual 
contributions in 18 USC 608(b)(3).  To the extent that the primary loan remains unpaid, 
the endorsements shall be considered loans (and thus statutory contributions) from each 
guarantor or endorser in an amount equal to the proportion of the unpaid balance thereof 
that each guarantor or endorser bears to the total number of guarantors or endorsers.  
 

2. You request a ruling that, since the telethon effort is a joint venture among the 
various state central and/or state telethon committees (as described in your letter), the 
provision of staff support from one committee to another and the general coordinating 
efforts of the DNC will not be treated as statutory contributions for purposes of either 
Title 2 or Title 18 of the United States Code.   
 

Based on your description of the activities which will be undertaken by DNC staff 
members in conjunction with the staffs of the various State Committees, the Commission 
has concluded that such activities will not constitute a statutory contribution from the 
DNC to the various State Committees or from the State Committees to the DNC. 
 

3. Your letter requests a ruling that the transfer of net telethon proceeds by a 
state telethon committee to a non-reporting state central committee will not affect the 
latter's non-reporting status.   
 

The Commission agrees that the transfer of proceeds by a state 
telethon committee to a state central committee would not change the latter's status as a 
non-reporting committee provided, of course, that such funds are not intended to be 
spent, and, in fact, are not expended to influence the nomination or election of candidates 
to Federal office.  We assume for purposes of this ruling that each state telethon 
committee will register as a political committee and will report all expenditure receipts, 
and transfers in connection with its participation in the telethon. 
 

4.  The Commission agrees that, for purposes of the July 1975 telethon only, the 
Production Committee, which has registered as a political committee under 2 USC 433, 
may be treated as an agent subsidiary of the DNC and, thus, any of its transactions 
required to be reported under 2 USC 434 may be reported by the DNC.  This ruling 
subject to the condition that the Production Committee maintain detailed records of its 
receipts and disbursements in accordance with 2 USC 432 (c) and (d) and that such 
records will be preserved by the DNC.  Moreover, records must be available for audit 
upon request of the Commission.  
 

5.  The Commission agrees that all contributions made as a result of or in 
connection with the telethon should be considered as contribution to the DNC and 
reported as such in the report filed by the DNC.  Consequently, a State Committee will 
not be required to report the receipt and transmission of a contribution payable to the 
DNC.  However, under 2 USC 432(b) any State Committee and its agents receiving 
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on behalf of the DNC must render a detailed account thereof to the DNC.  Thus, it will be 
necessary for each State Committee to keep a detailed record of all such contributions as 
a part of its records subject to audit by the Commission.   
 

In the case of a contribution which is made payable to a State Committee and then 
endorsed and transmitted to the DNC, the receipt and transmission must be reflected in 
the State Committee's report.   

 
Finally, the Commission agrees that, where the DNC is in receipt of an 

individual's contribution which is earmarked for a particular committee or other recipient, 
the details as to identification of the contributor must be shown in reports of both the 
DNC and the recipient committee or other person. 
 

6.  You request a ruling that, in the case of states which have set up separate 
telethon committees, and in which the state central committee has made an initial 
advance to the state telethon committee to enable it to meet expenses, this loan 
transaction will not effect the status of the state central committee as a non-reporting 
committee.   

 
The Commission does not agree and has concluded that, if a state central 

committee, which is presently a non-reporting committee, makes a loan to, or guarantees 
a loan for, a state telethon committee as described in your letter, such loan or guarantee 
will constitute an expenditure under 2 USC 431(f) and, if in excess of $1,000 will cause 
the state central committee to become a "political committee" under 2 USC 431(d) which 
must register with and report to the Commission.  This conclusion is based on the 
reasoning contained in the ruling under paragraph 1 above.  To hold that a guarantee from 
an individual is a contribution but that a loan by the central committee of a state political 
party for the same purpose is not an expenditure would be inconsistent.  Further, to deny 
that this kind of loan was made for the purpose of influencing a Federal election would, 
in the Commission’s opinion, be detrimental to one of the principal purposes of the 1974 
amendments, namely to make public all such contributions and expenditures.  Finally, the 
Commission cautions any state central committee to avoid using funds contributed to it 
by a national bank corporation or labor organization for purposes of the loan transaction 
as described above  
 

7,8,9.  The Commission agrees that the DNC and the various State Committees 
should report as described in your requests.   
 

10.  The Commission agrees with your contention that telethon expenses incurred  
by the DNC and by participating State Committees should not be counted against the 
applicable limitations for either the DNC or any State Committee under 18 USC 
608(b),(e) and (f).  
 

This advisory opinion is issued on an interim basis only pending the promulgation 
by the Commission of rules and regulations of general applicability.  Any interpretation 
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or ruling contained herein is to be construed as limited solely to the facts of the specific 
advisory opinion requests and should not be relied on as having any precedential 
significance except as it relates to those facts at the time of its issuance. 
 
 
 
      (signed)_______________ 
Date:  10 JUL 1975    Thomas B. Curtis 
      Chairman for the 
      Federal Election Commission 


